Leonie Collombon
Leonie Collombon Psyche 9 aug 2024
Leestijd: 2 minuten

Het contact met (één van je) ouders verbreken? Vragen om jezelf te stellen volgens een therapeut

Het contact met je ouders verbreken gebeurt niet zomaar, daar gaat vaak een lange weg aan vooraf. En als je er eenmaal over nadenkt, hak je de knoop niet binnen een paar dagen door. Volgens relatietherapeut Annette van Bolhuis van Accordaat helpt het om jezelf enkele vragen te stellen als je in deze situatie zit.

Contact met ouders verbreken

Een beslissing nemen als het contact met je ouders verbreken gaat nooit makkelijk zijn, zo begint Van Bolhuis haar verhaal. Logisch: je groeit op met het idee dat je ouders van je houden en andersom jij van hen. Als dat echter niet zo is en er al je hele leven sprake is van ongezonde dynamieken, dan kan het voor je (mentale) gezondheid beter zijn om het contact te verbreken. Een keuze waar je, logischerwijs, goed over na wilt denken.

Volgens Bolhuis is het in sommige gevallen de enige optie: “Indien er sprake was van systematisch (fysiek, seksueel of psychisch) misbruik, dan is het aan te raden om het contact te verbreken. Als het
contact met je ouders jou structureel aantast in je gevoel van eigenwaarde en veiligheid, dan moet je jezelf in bescherming nemen en ergens een grens trekken,” vertelt ze.

Vragen om jezelf te stellen

Om die keuze te maken, kun je volgens Van Bolhuis het beste met jezelf in gesprek. Op die manier wordt het een weloverwogen keuze waarbij invloed van anderen buiten de deur blijft. Om antwoord op de vraag ‘Is het beter om het contact met mijn ouders te verbreken?’ te krijgen, stel je jezelf volgens haar de volgende vragen:

  • Waarom voel ik wat ik voel? Voel ik me gezien en gehoord door mijn vader/moeder? Heb ik het gevoel dat ik belangrijk ben, dat ik ertoe doe? Voel ik me veilig in zijn/haar aanwezigheid? Wat zegt mijn gevoel over het verbreken van het contact? Voelt het als opluchting?
  • Wat heeft mij ertoe gebracht deze keuze te maken? Klopt het wat ik denk? Zijn er
    incidenten geweest? Ben ik respectloos behandeld? Was er sprake van grensoverschrijdend gedrag? Ben ik misbruikt?
  • Wat heb ik zelf gedaan om de relatie te verbeteren? Hebben we gesprekken gevoerd? Hebben we professionele hulp ingeschakeld? Kan de relatie veranderen?
  • Welke behoeften van mij liggen ten grondslag aan de keuze die ik ga maken? In welke behoefte wordt niet voorzien door mijn vader/moeder?
  • Wat zijn de mogelijke (langetermijn)gevolgen van het verbreken van het contact? Zal ik me er beter door voelen? Betekent het dat ik ook anderen verlies? Wat als ik later zelf kinderen krijg?
  • Zijn er andere mogelijkheden zonder het contact helemaal te verbreken?

Hoewel de keuze ook hierna niet makkelijk zal zijn, zijn de vragen volgens Van Bolhuis een goede leidraad om je eigen gevoel duidelijker voor ogen te krijgen. Uiteindelijk blijft het immers een gevoelskwestie: je weet achteraf pas of de keuze die je maakt, de juiste blijkt.

Relatietherapeut over ouderverstoting: ‘Het proces is vaak onzichtbaar voor de buitenwereld’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️